Bröstoperationer i Stockholm
Vi erbjuder ett brett utbud av bröstoperationer i Stockholm, inklusive bröstförstoring, bröstlyft, bröstförminskning, kombinerade ingrepp med bröstimplantat m.m.
Bröstförstoring
Vid en bröstförstoring lägger man in bröstimplantat för att återskapa eller öka volymen i brösten.
Det finns många varianter och märken på bröstimplantat och vid konsultationen får du hjälp att välja.
Läs merBröstförminskning
Många kvinnor lider av stor och tung byst.
Vid en bröstförminskning tas även mer eller mindre av den egna bröstvävnaden bort för att göra brösten mindre och nättare.
Läs merBröstlyft
Bröstlyft är en vanlig bröstoperation där hängande överskottshud tas bort, lös brösthud stramas till och bröstvårtorna flyttas upp.
Vid operationen läggs, precis som vid en bröstförstoring oftast även bröstimplantat in för att återskapa volym upptill i dekolletaget.
Läs merSå går operationen till

Konsultationen
Konsultationen är mötet mellan dig som patient och din plastikkirurg. Det är mötet där ni ska förstå varandra och komma överens. Ni pratar om dina önskemål och dina förutsättningar. Ni går igenom din sjukdomshistoria, förberedelserna inför operationen och tiden efter.
Boka konsultation

Operationsdagen
På operationsdagen kommer du till kliniken på utsatt tid. Vilken tid du ska infinna dig brukar vi bestämma cirka en vecka innan operationen. Vilken tid du får beror på flera faktorer. Dels vilket ingrepp du ska genomgå, dels var du bor och dels din sjukdomshistoria. Till exempel så opereras alltid en patient med diabetes först på dagen. Dessutom planeras dagen för att det ska bli så bra logistik som möjligt avseende patientflöde och lunch för personalen.
Inför din ankomst så har du förberett dig noggrant enligt speciella instruktioner. Till exempel så kommer du fastande och har tvättat dig med en speciell tvål. Läs om hur du förbereder dig här.
När du anlänt till kliniken tar vi emot dig och hjälper dig inför operation. I vilken turordning följande sker varierar. Du byter om till morgonrock och tofflor. Om du ska ha stödstrumpor tar du på dem nu om du inte redan tagit på dem hemma. Du träffar Dr Gribbe och ni har tid att gå igenom eventuella frågor eller funderingar. Ni går igenom operationen och doktorn ritar på dig och planerar. Narkosläkaren eller narkossjuksköterskan sätter en infart på dig, oftast i vänster handrygg och du får premedicinering mot bland annat smärta och illamående. Du har här möjlighet att framföra önskemål och ställa frågor kring narkosen. Du får sedan sitta i ett vilorum med sköna fåtöljer i väntan på din tur. Här kan du lägga upp benen och slappna av. Du kan läsa en tidning eller bok, lyssna på musik eller surfa på din telefon eller dator.

Narkos och operation
Vi utför operationer under narkos. Många känner oro för narkosen. Därför går vi igenom viktiga delar av narkosprocessen här så att du kan läsa om det i lugn och ro för att känna dig trygg och säker.
När det är din tur blir du hämtad av narkospersonalen. Du promenerar in till operation och vidare till operationssalen.
Inne på operationssalen möts du av operationssjuksköterskan och en undersköterska. Operationssjuksköterskan är här ofta redan sterilklädd med operationsrock och dubbla operationshandskar. All personal bär operationskläder, mössor och munskydd. Sammanlagt så är det mellan tre och fem personer på plats och hjälper till.
All narkospersonal som är med under operationen är specialistutbildad och har flerårig erfarenhet av att arbeta med anestesi. Det är en kvalitetsmärkning och något som aldrig frångås när jag opererar.
Inför narkosen är det viktigt att se över ditt hälsotillstånd i allmänhet och därför lämnar du innan operation in en ifylld hälsodeklaration. I den bör du särskilt tänka igenom och ange tidigare och nuvarande sjukdomar.
Narkosläkaren kommer att prata med dig innan din operation. Du behöver meddela narkosläkaren om du har symptom på sjukdomar i luftvägarna, exempelvis feber, hosta eller andningsbesvär. Det kan öka risken för komplikationer i samband med narkos. Det är även viktigt att du berättar om du äter någon medicin.
Väl inne på salen får du hjälp att komma upp på operationsbordet. På operationsbordet ligger du och vilar en stund och personalen ser till att du ligger skönt och bekvämt innan du sedan blir sövd.
I samband med narkosens början andas du ren syrgas i en mask som hålls löst över din mun och näsa. Det är alltså inte narkosgas utan bara ren syrgas för att förbereda kroppen inför sövningen.
Sövningen går till som så att två narkosläkemedel sprutas in via två stycken pumpar som kopplas till din infart via en slang. Det ena läkemedlet gör att du sover och det andra gör att du inte känner någonting under operationen. Det är just det, sömn och smärtfrihet som är narkos.
Själva sövningen går snabbt, på någon minut, och brukar för de allra flesta upplevas som lugn och behaglig. När du väl sover får du antibiotikum, penicillin eller motsvarande (antibiotikaprofylax) intravenöst för att undvika risken för infektion.
Samtidigt tvättar operationssjuksköterskan operationsområdet och huden utanför med sprit, klorhexidinsprit. Spriten lufttorkar och sedan kläs operationsområdet in, draperas med gröna operationslakan. Operationssjuksköterskan lägger fram operationsinstrumenten på olika bord som skjuts in över din kropp. Operationssjuksköterskan hjälper doktorn på med operationskläder och dubbla operationshandskar.
När operationen snart är slut minskar man på mängden narkosmedel så att du vaknar upp exakt när allt är klart. När du blir medveten igen efter operationen kan du känna dig förvirrad och det kan kännas lite läskigt. Du kan även få biverkningar i form av yrsel eller illamående. Det är normalt och försvinner efter ett par timmar. När du vaknar upp tar vi hand om dig och säkerställer att du har det bra och har smärtlindring. När du är tillräckligt vaken förs du över till ditt/ett patientrum och du får gå hem efter ett par timmar alternativt stanna över natten med personal på plats redo att ta hand om dig.
Om du har frågor kring hur det är att sövas vid en operation, tveka inte att höra av dig så förklarar vi mer.
Operationen startar och varar mellan 30 minuter och 3 timmar beroende på vilket ingrepp som ska göras. När du sover lyssnar vi på musik och pratar med varandra. Doktorn opererar och operationssjuksköterskan instrumenterar, det vill säga ger rätt instrument till doktorn vid rätt tidpunkt. Ofta så läser hon av doktorns arbete och kan vara beredd med rätt instrument vid rätt tid. Ibland ber doktorn om ett specifikt instrument eller en specifik sutur, tråd att sy med.
Under hela operationen så övervakar narkospersonalen operationen vid ditt huvud och håller koll på att du sover lagom djupt och att du inte har ont. Du är så pass lagom djupt sövd att du inte känner någon smärta och att du inte kan förnimma någonting under operationen.
Vi ser det som viktigt att du är sövd på ett sånt sätt att du fortsätter andas spontant, det vill säga att du själv andas och att du inte ventileras av narkosapparaten. Lyckas man som narkospersonal med detta under operationen så mår lungorna bättre under operationen och du mår även mindre illa efteråt. Det är en konst att söva på detta sätt och kräver erfarenhet och uppmärksamhet.
Undersköterskans roll under operationen är att assistera doktorn och operationssjuksköterskan som båda är sterilklädda. Hon tar då ur skåp och lådor fram extra instrument eller suturer som behövs under operationens gång. Undersköterskan packar även upp bröstimplantaten som är separat förpackade i flera lådor i varandra. Först en ytterkartong, sedan en osteril förpackning och innerst en steril förpackning. Det gör att undersköterskan kan öppna den näst sista förpackningen utan att röra den innersta. Operationssjuksköterskan kan sedan ta upp den innersta, sterila förpackningen utan att vidröra den osterila förpackningen. Operationssjuksköterskan kan sedan öppna locket på den innersta, sterila förpackningen och servera bröstimplantatet till doktorn. Det är då bara doktorn som vidrör bröstimplantaten och inför detta så byter doktorn till nya ytterhandskar.

Efter operationen
När operationen är klar tejpas ärren och förband läggs. Narkosläkaren stänger av läkemedelspumparna, tar ut larynxmasken och du vaknar. Drapering och diatermiplatta tas bort och personalen sätter på dig en bh för att hålla bröstimplantaten på plats och minska svullnaden.
Boka konsultation

Första återbesöket
Första återbesöket sker 10-12 dagar efter operationen. Det är Dr Gribbe som hjälper dig då och tar bort tejpen och ser att allt läker som det ska. Tillsammans tittar ni på ärren och på brösten, pratar om läkning, tejpning, träning, sol och bad. Doktorn ger individuella bh-instruktioner som gäller just för dig och din läkning. Det finns gott om tid att ställa frågor och ni planerar för framtida återbesök.
Oftast så sker nästa besök efter ca 3-4 månader men i vissa fall så ses man tidigare
Återbesök efter 3-4 månader
Allt eftersom tiden, månaderna går töjs huden successivt och bröstimplantaten faller på plats. Processen är individuell och det kan skilja sig mycket från person till person. Ofta så sker de största förändringarna de första månaderna och Dr Gribbe brukar därför träffas sina patienter efter 3 månader. Ni träffas då och tittar på hur brösten kommit på plats och doktorn lämnar instruktioner om bh, tejpning och träning.
Förberedelser inför din operation
Det är en rad saker du ska tänka på inför din operation.
Fasta enligt följande: Fram till 6 timmar före operationstid får du äta och dricka som vanligt. De fyra timmarna mellan 6 och 2 timmar före operationstid får du dricka max 2 glas (4 dl) av följande: vatten eller saft (klara vätskor utan bitar/fruktkött). Från 2 timmar före operationstid får du INTE äta eller dricka någonting. Inte heller tugga tuggummi eller snusa.
Eftersom operationstiden inte bestäms förrän på operationsdagen så ska du utgå från den ankomsttid till kliniken som du fått. Väl på kliniken kommer du få besked om du kan dricka mera. Du kan även komma att få speciella direktiv av Dr Gribbe eller annan person på kliniken.
Anledningen till att man fastar inför en operation är att magsäcken måste vara helt tom vid operationens start. Innehåll i magsäcken kan annars under sövning komma upp i matstrupen och vidare ner i lungorna vilket kan resultera i kvävning eller lunginflammation.
Tvätta dig med tvålen Descutan kvällen före och på operationsdagens morgon. Tvätta håret med schampo och balsam kvällen före. Du behöver inte tvätta håret med Descutan.
Du får inte smörja in huden med någon hud-eller kroppslotion efter att du tvättat kroppen med Descutan. Det går dock bra att smörja in ansiktet med en kräm men ingen annan del av kroppen.
Du ska helst inte röka tiden innan operationen. Vid bröstlyft så är det ett absolut krav och vid bröstförstoring är det rekommenderat att du inte rökt 4 veckor innan operationen. Rökning är dåligt för operationen av många skäl. Rökning drar ihop blodkärlen och är negativt för sårläkningen, ökar risken för infektion och fula ärr. I värsta fall kan läkningen påverkas så pass att vävnad, hud och fett dör (nekros) med svårläkta sår som följd. Dessutom så påverkar rökning narkosen. Rökning gör luftvägarna slemmiga och mer reaktiva vilket gör narkosen mindre säker. Slemmet minskar luft- och syreutbytet till lungorna. Retningen kan göra att man får kramp i struphuvudet (laryngospasm) vilket ytterligare kan hindra luftutbytet på ett kritiskt sätt.
Du ska inte dricka alkohol ca 2 veckor innan operationen. Alkohol gör att du blöder lättare och dessutom interagerar alkohol med de läkemedel som används för narkos och smärtlindring.
Bädda med rena sängkläder hemma och städa gärna rent. Du ska inte städa, dammsuga etc första två veckorna efter operationen.
Det kan vara bra att förbereda med lite färdiglagad mat hemma så du slipper laga mat första dagen du kommer hem.
Tag med dig bekväma kläder som är lätta att ta på och av. Till exempel ett rymligt linne, mjukisbyxor och en tröja med blixtlås fram. Under operationen har du dina egna underkläder och eventuella stödstrumpor på dig.
Om du ska vara med om en längre operation på flera timmar såsom bröstlyft med eller utan implantat så ska du ha stödstrumpor. Köp dessa på apoteket och ha dem på dig när du kommer till kliniken på operationsdagen. Stödstrumpor motverkar risken för blodproppar i benen (djup ventrombos, DVT).
Ta med en necessär med hygienartiklar.
Om du har hund, och då särskilt en större hund så kan det vara svårt att gå ut med de första 1-2 veckorna.
Om hunden rycker till i kopplet kraftigt kan det påverka operationsområdet negativt. Det kan vara bra att planera för hundvakt. Det kan också vara bra att ha kopplet i en sele runt din kropp istället för i handen. När hunden rycker eller drar så fortplantas inte rycket till din hand och arm utan till selen och midjan, kroppen.
Om du har lösögonfransar ber vi dig ta bort dem inför din operation. Limmade ögonfransar, som sitter fast, behöver du inte ta bort. Det finns dock risk för att enstaka strån lossnar vid operationen.
Om du har långa naglar ber vi dig fila ner höger respektive vänster pekfingernagel och undvika mörk färg på nagellacket.
Efter din operation
När du lämnat kliniken och tiden from till första återbesöket
Efter första återbesöket
Komplikationer
Kapseln, en naturlig följd av en bröstoperation.
När bröstimplantat eller något annat främmande material läggs in i kroppen reagerar kroppen med att bilda en hinna, ett hölje av ärrvävnad runt bröstimplantaten. Denna ärrvävnad kallas för en kapsel och är kroppens naturliga sätt att ta hand om bröstimplantaten. Normalt så skapar kroppen en mjuk, tunn kapsel vilket gör att när man känner på brösten så känner man inte kapseln utan man känner bröstens och bröstimplantatens naturliga mjukhet. I sällsynta fall (under 1%) och oftast bara på ena sidan bildar kroppen ett tjockare och hårdare kapsel vilket gör att det drabbade bröstet känns fastare och hårdare. Man brukar prata om hård kapsel. Det är då inte heller ovanligt att den förtjockade och fastare kapseln drar ihop sig vilket gör att bröstimplantatet och bröstet upplevs mindre i volym och ofta även smalare. Detta kallas för kapselsammandragning eller kapselkontraktion. När kapseln drar ihop sig brukar den också putta upp bröstimplantatet på bröstkorgen vilket gör att bröstet får ett mer onaturligt och up-pushat utseende. En tjockare kapsel som drar ihop sig kan även skapa mer eller mindre uttalade smärtor. Dessa smärtor kan vara konstanta men det är vanligare att de kommer och går. Hur tydliga symtomen är varierar mycket från patient till patient. Ibland ger det mycket diskreta symtom och ibland, särskilt om den fått utvecklas under många år, så ger den tydligare symtom.
En hård kapsel är inte farlig.
Det är viktigt att förstå att hård kapsel och kapselsammadragning är inte farligt. Kapseln är naturlig och det varierar från person till person hur den blir.
Kapseloperation, bara om man har besvär och patienten bestämmer.
Om kapseln skapar problem med ett fastare bröst eller ibland även smärtor så kan man åtgärda det med en kapseloperation. Den går till som så att man i narkos tar ut bröstimplantatet, opererar kapseln och sedan lägger tillbaka bröstimplantatet. Problemet är då oftast åtgärdat och patientens problem försvinner. Huruvida man ska operera kapsel beror helt på patientens besvär. Det är patienten som bestämmer om besvären är sådana att hon önskar operation eller ej. Ibland är kapseln lite stram och patienten märker det inte. Det är då inte ett problem och man ska inte göra en operation. Man kan säga att det är som en skala från å ena sidan mjuk kapsel till väldigt hård och sammandragen kapsel. Sedan finns det många varianter däremellan från lite stramare och fastare kapsel till mer och mer tjock, hård och sammandragen kapsel.
En fastare kapsel har fördelar.
En tunn mjuk kapsel har fördelen att man tydligt känner bröstimplantatens konsistens och mjukhet. En hård kapsel kan skapa problem enligt ovan. Däremellan finns många varianter på mer eller mindre tjock och stram kapsel som inte ger patienten några som helst besvär. Fördelen med en lite tjockare och stramare kapsel utan besvär är att den ger ett bättre stöd för bröstimplantaten än en tunn och mjuk kapsel. Den stramare kapseln hindrar bröstimplantaten från att falla ner eller åt sidorna vilket är extra fördelaktigt om man valt lite större bröstimplantat.
Nedsatt känsel i huden
Efter en bröstoperation kan man, precis som efter vilken annan operation som helst där man skär genom huden, få övergående känselstörningar. Efter en bröstoperation händer det då och då och att man kring ärret får en nedsatt känsel för beröring under ett tag efter operationen. Ofta kommer känseln tillbaka efter några månader. I ovanliga fall så tar det upp till två år innan känseln återkommer helt. I mycket ovanliga fall blir känselnedsättningen permanent och i ytterst ovanliga fall så kan detta även drabba bröstvårta, vårtgård.
Ökad känsel i huden
En annan form av känselstörning är att vissa patienter ett tag efter operationen kan uppleva en ökad känsel, en överkänslighet (hyperestesi) i huden kring ärret och ibland upp en bit på själva bröstet. Känslan kan vara att beröring känns mer och ibland kan beröring av huden också kännas obehaglig. Vissa upplever en ytlig, brännande känsla. Denna obehagliga känsla är i princip alltid övergående och kommer ibland i samband med att känseln i huden är på väg att komma tillbaka efter att den först nedsatt. För att förebygga ökad känsel i huden, hyperestesi är det bra att beröra, stryka på huden med fingrarna. Man lär då huden och hjärnan att det faktiskt handlar om normal beröring.
Ovanligt lymfom
Det senaste årtiondet har en mycket ovanlig form av lymfom, Anaplastiskt storcelligt lymfom ALCL (Breast Implant Associated Anaplastic Large Cell Lymphoma, BIA-ALCL) uppmärksammats efter operation med texturerade bröstimplantat. Orsaken är oklar men man tror att det beror på genetiska faktorer hos den drabbade individen i kombination med inflammatoriska mekanismer som den texturerade ytan på bröstimplantaten ibland skapat. Initialt visste man inte så mycket om vilka bröstimplantat som kunde orsaka ALCL men det har visat sig att det endast är just texturerade, knottriga bröstimplantat och inte släta bröstimplantat. Viktigt att förstå är att ALCL inte är eller har något samband med bröstcancer och att inga bröstimplantat ökar risken för bröstcancer.
Olika textureringar, olika risk
Det har visat sig att det är stor skillnad hur vanligt ALCL är mellan olika märken och därmed olika typer av texturering. Allergan till exempel hade en grov texturering på sina bröstimplantat där det visade sig att risken var 1 på ca 2500 patienter. Risken ansågs då så hög att denna texturering förbjöds. Mentors texturering Siltex har visats ha en risk på 1 på ca 87 000 vilket är en mycket låg risk varför dessa bröstimplantat är fullt tillåtna och de används både vid estetiska bröstförstoring och inom sjukvården vid rekonstruktioner efter bröstcancer.
Behandling
Skulle det då handla om ALCL, remitteras patienten till sjukvården där man tar bort implantat och omkringliggande kapsel. Oftast så är patienten botad och risken för spridning i kroppen är låg. Rekommendationen är sedan att man hos patienten fortsättningsvis använder släta bröstimplantat.