Logotypen för Dahlia

Bröstlyft i Stockholm

Bröstlyft är en väldigt vanlig plastikkirurgisk operation eftersom brösten ofta är just den kroppsdel som mest påverkas av olika händelser i livet och som förlorar sitt ungdomliga utseende och istället börjar hänga. Vissa kvinnor har bröst som hänger från tidig tonårsålder men vanligare är att det är graviditet och amning eller pendlingar i kroppsvikt som gör att brösten hänger. Huden i brösten är extra eftergivlig just för att kunna töjas ut och ta emot bröstvävnaden när den blir större under graviditet och amning. Brösthuden tappar då sin elasticitet och drar sedan inte ihop sig. Samtidigt förlorar själva bröstvävnaden sin ungdomliga fasthet och blir i stället mjukare. Dessutom omvandlas mer eller mindre av bröstvävnaden till fettväv. Dessa är förändringar som sker av naturligt åldrande men graviditet och amning skyndar på processen.

Känslan av att brösten hänger brukar kvinnor beskriva på flera olika sätt. Vissa stör sig mest på att den egna bröstvävnaden hänger ner mer eller mindre över bröstvecket. Ibland bara lite så att vecket döljs men ibland mer så att brösten ligger an mot huden under brösten. Vissa kvinnor upplever att brösten hänger eftersom bröstvårtorna sitter långt ner på brösten och pekar nedåt. Ibland kan dock brösten hänga över vecket medan de egna bröstvårtorna ändå sitter relativt högt upp. Många stör sig på och upplever brösten som hängiga då volymen upptill i brösten, i klyftan och i dekolletaget minskat eller helt försvunnit. Ofta är det en kombination av flera av ovanstående faktorer som gör att brösten upplevs som hängande och i samband med ett bröstlyft kan alla dessa delar adresseras och åtgärdas. Vid ett bröstlyft kan även vårtgårdar och ibland även bröstvårtor minskas om de upplevs som stora. Om bröstvårtorna är indragna kan detta åtgärdas.

Operationen bröstlyft är mycket tacksam med fina resultat och nöjda patienter.

Boka konsultation

Teknik

Inför operationen bröstlyft medan du är vaken ritar och planerar doktorn ingreppet på dig. Ritar vilken höjd bröstvårtorna ska sitta, hur långt snittet under brösten ska vara samt hur snittet från vårtgården ner till vecket ska gå.

Ingreppet som sedan sker i narkos inleds med att doktorn fyller i och förstärker denna ritning. Ritningen görs med precision och till sin hjälp har doktorn inför operationen skjutmått och måttband och under operationen används en linjal. När doktorn är nöjd med ritningen läggs lokalbedövning Xylocain med adrenalin där i incisionslinjerna. Xylocain bedövar, tar bort smärta vilket gör att patienten inte behöver sövas så djupt. Adrenalinet drar ihop blodkärl så att det blöder mindre när man opererar samt gör att lokalbedövningen stannar kvar längre i vävnaden då det inte sköljs bort av blodet. (Xylocain är en svensk uppfinning av kemisterna Nils Löfgren och hans elev Bengt Lundqvist. Patentet köptes av läkemedelsföretaget Astra och betecknas som den viktigaste händelsen i företagets historia).

Efter att lokalbedövningen lagts låter man den verka en stund och sedan fortsätter operationen med att man med skalpell skär ut vårtgården efter en rund mall. Storleken på vårtgården går att variera och är någonting som man som patient kan vara med och påverka.

Ingreppet fortsätter med att doktorn fortfarande med kniv skär enligt ritningen. Hud skärs bort uppåt där bröstvårta och vårtgård ska placeras, runt vårtgården och framförallt så tas det mer eller mindre hud från bröstets undersida ovanför bröstvecket. Ibland är det bara lite hud man tar bort om det är små bröst som hänger lite medan om det är stora bröst med mycket häng, ptos så tas stora bitar hud bort. När huden tagits bort sitter vårtgård och bröstvårta kvar på sin plats på underliggande bröstvävnad, lite som en isolerad ö i mitten av bröstet. Vårtgård med bröstvårta mobiliseras nu upp på plats till sin nya position upptill på bröstet och sys fast med enstaka stygn.

Bröstvävnaden och huden förs samman och sys ihop i flera lager med enstaka stygn av olika tjocklek. Slutligen sys huden ytligt med en lite finare tråd. Det är mycket viktigt hur man planerar, skär och syr. Det är viktigt att man tar bort en lagom mängd hud så att brösten blir så strama som möjligt utan att man riskerar cirkulationen i hud och bröstvävnad. Om det blir för stramt äventyras cirkulationen till bröstvårta, vårtgård eller vissa hudpartier. Särskilt känsligt är förutom bröstvårta och vårtgård även hudflikarna som i mitten möter bröstvecket i ett upp-och-nervänt T.

När brösten sytts ihop läggs tejp närmast ärren och sedan ett förband som tar upp de små mängder blod som normalt kan sippra ut via ärren.

Boka konsultation